Płatki owsiane bezglutenowe
Płatki owsiane to idealne źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit. Wariacje z płatkami owsianymi to idealne urozmaicenie diety. Porcja płatków dostarczy naszemu organizmowi pozytywnych właściwości. Wartości odżywcze płatków owsianych są nieocenione. Dodatkowo powodują uczucie sytości na długo i są bardzo pożywne. Są bez sztucznych substancji jeśli sami ich do nich nie dodamy. Owsiane płatki możemy jeść na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Czy będąc na diecie bezglutenowej, musimy zrezygnować z jedzenia płatków owsianych?
Odpowiedź jest bardzo prosta. Oczywiście, że możemy jeść płatki owsiane tak jak lubimy najbardziej. Warunek jest jeden! Musimy znaleźć bezpieczne bezglutenowe płatki owsiane. Nie ma potrzeby rezygnowania z tego produktu zwłaszcza, że płatki owsiane bogate są w żelazo, którego tak bardzo brakuje nam na diecie bezglutenowej, wapń, oraz witaminy E i witamin z grupy B. Płatki owsiane dostarczają organizmowi wiele korzystnych dla zdrowia wartości odżywczych.
Z uwagi na zanieczyszczenia w zakładach produkcyjnych, do niedawna sądzono, że płatki owsiane mają gluten i są zabronione w diecie osób z celiakią. Oczywiście nie możemy iść do sklepu i wziąć z półki pierwszych lepszych płatków. Chęć zjedzenia zgniecionych ziaren owsa na śniadanie czy przekąskę wymaga od nas rozeznania rynku i znalezienia bezpiecznych producentów płatków owsianych bezglutenowych. Jednym z czołowych producentów płatków owsianych jest Polska firma Pięć Przemian. Ich płatki owsiane bez glutenu, znajdziesz u nas w sklepie w różnych wariantach. Klikając poniżej zostaniesz przekierowany na strony naszych produktów.
- Płatki owsiane błyskawiczne
- Płatki owsiane zwykłe
- Płatki owsiane jumbo
- Płatki owsiane górskie
Płatki bezglutenowe – Co możesz z nich przygotować?
- Bezglutenową owsiankę – zdrowe śniadanie
- Bezglutenową mąkę owsianą
- dodatek do muesli
- Dodatek do dań
Jak uzyskujemy płatki owsiane?
Płatki owsiane uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa. Ziarno przed zgnieceniem jest oczyszczane, obłuskiwane i gniecione lub krojone. Owies jest zbożem z natury bezglutenowym i jest bezpieczny dla osób z celiakią. Niestety często jest zanieczyszczany glutenem na etapie przetwarzania i zbiorów przez co musimy szukać bezpiecznych producentów płatków owsianych. Tylko dzięki temu będziemy mogli zjeść bezglutenowy posiłek i czuć się zdrowo i bezpiecznie. W innym przypadku będą nam doskwierać objawy zatrucia glutenem. W naszej ofercie znajdziesz płatki owsiane bezglutenowe BIO.
Korzystne właściwości płatków owsianych.
- wzmocnienie układu odpornościowego
- działanie przeciwzapalne
- obniżenie poziomu złego cholesterolu
Jak namówić dziecko do zjedzenia płatków owsianych?
Musimy pamiętać, że nie damy rady dziecka zmusić do zjedzenia płatków owsianych. Może to skutkować niechęcią oraz traumą. Zdecydowanie lepszą opcją jest próba zachęcenia, wykonywana małymi krokami. Owsiane płatki bezglutenowe warte są cierpliwości i wielu prób. Dzięki neutralnemu smakowi płatków możemy dodawać do nich to co nasze dziecko lubi najbardziej. Płatki owsiane wymieszać możesz z mlekiem, jogurtem naturalnym lub smakowym, ulubionymi owocami. Ale również świetnie sprawdzą się suszone owoce, posypki do deserów, my często dodajemy również bezglutenowe tubki. Wszystko zależy od ulubionych smaków Waszego dziecka. Najważniejsze są próby małymi krokami. Zupełnie jak przy rozszerzaniu diety. Systematyka i małe kroki.