fbpx
Darmowa dostawa już od 189zł!
Sprawdź nasze social media!

Czy gluten jest wszędzie?

Czy gluten jest wszędzie?

Odpowiedź na to pytanie to tak i nie! Będąc w sklepie możemy odnieść wrażenie, że niestety tak. Na większości produktów znajdujemy ostrzeżenia „zawiera gluten”, ,”może zawierać gluten”, ,”może zawierać śladowe ilości glutenu” itd. Odnosimy wrażenie, że gluten jest wszędzie. Na szczęście, tak nie jest! Gluten, w większości przypadków jest zanieczyszczeniem żywności na etapie produkcji lub przygotowywania. Świetnym przykładem tutaj jest ryż czy kasza gryczana. Surowce naturalnie bezglutenowe. Jednak znalezienie takich, które nie będą miały ostrzeżenia o zawartości glutenu, graniczy z cudem. Dlaczego?

Gdzie naturalnie występuje gluten?

Gluten naturalnie występuje w zbożach takich jak pszenica, owies, orkisz, żyto oraz jęczmień. Produkty wyprodukowane z tych surowców naturalnie mogą zawierać gluten. Reszta żywności jest poprostu zanieczyszczona. 

Zanieczyszczenia krzyżowe glutenem

Dieta bezglutenowa nie byłaby tak trudna, gdyby nie zanieczyszczenia krzyżowe. To przez nie musimy dokładnie czytać etykiety każdego produktu. Niewielka ilość glutenu może doprowadzić do przykrych objawów ze strony ukłądu pokarmowego takich jak bóle brzucha, ból głowy, wymioty, biegunka oraz do bezobjawowego niszczenia kosmków jelitowych, co doprowadza do stanu zapalnego. Powstają one na etapie produkcji, przygotowania żywnośći lub pakowania produktów. Gdy w jednym zakładzie produkcyjnym produkowana jest żywność bezglutenowa i ta zawierająca gluten, gluten może się dostać nawet ”z podmuchem wiatru”, przez maszyny produkcyjne, pracownikó itd. Z tego powodu produkty naturalnie bezglutenowe stają się źródłem alergenu, który dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu jest niebezpieczny. Czy tylko w zakładzie produkcyjnym powstają zanieczyszczenia krzyżowe? Nie. Zanieczyszczenia krzyżowe mogą powstać w domowej kuchni, w restauracji lub w innych miejscach przygotowania lub przechowywania żywności. Higiena oraz dbałość o czystość przestrzeni oraz przyborów kuchennych może nas przed tym przestrzec. 

Bezpieczne zakupy bezglutenowe

Kupowania żywności bezglutenowej trzeba się nauczyć i trzeba się do tego przyzwyczaić. Im dłużej jesteśmy na diecie tym łatwiej znaleźć produkty bezglutenowe, które nas interesują. Nam zajmowało to bardzo dużo czasu dlatego postanowiliśmy stworzyć miejsce w którym bezpiecznie i szybko zrobisz bezglutenowe zakupy. Z najwyższą starannością dbamy o jakość naszych produktów bezglutenowych. Idealnych makaronów bezglutenowych szukaliśmy bardzo długo. Specjalnie dla Was importujemy je prosto z Włoch. Gwarantujemy, że nie zmienicie ich na żadne inne. 

Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go w mediach społecznościowych!