Cała prawda o makaronach bezglutenowych
Uważacie, że makaron bezglutenowy nie może być smaczny? Jeśli tak, to zapewne nie znacie
makaronów bez glutenu z lasuchowo.pl, bezpośredniego ich importera z Włoch. Jak na łasuchów
przystało, zjadamy i sprzedajemy produkty spożywcze smaczne, aromatyczne i zdrowe. Dziś opowiemy
Wam, skąd tak naprawdę pochodzi makaron, kiedy warto sięgnąć po żywność bezglutenową, czym
wyróżniają się nasze makarony bezglutenowe, jaki mają skład i dlaczego zaleca się serwowanie ich
dzieciom. Nie zabraknie też wiedzy na temat, jak zrobić makaron bezglutenowy.
Obalamy mity dotyczące makaronów bez glutenu
Pomimo iż nasze bezglutenowe makarony sprowadzamy prosto ze słonecznej Italii, to nie ona jest
pierwszym historycznym ojcem tego produktu. Pierwsze makarony zaczęto ponoć wyrabiać w …
Chinach. Do Włoch miał je sprowadzić Marco Polo podczas jednej ze swoich podróży. Zanim jednak się
to stało, minęło ponad dwa tysiące lat. Przez ten czas makaron wśród Azjatów stał się dość popularnym
produktem spożywczym. Oczywiście Włosi, jako dumny naród, nie chcą się do tego przyznać i uważają,
że już za czasów Cezara, w Starożytnym Rzymie powstawała żywność, która była zalążkiem
współczesnych makaronów. Spór ten zapewne będzie trwał jeszcze wiele lat, tym bardziej że makaron
na całym świecie jest jednym z najpowszechniejszych produktów spożywczych.
Nie jest też prawdą, że jest on niezdrowy lub powoduje otyłość. Jak każdy produkt spożywczy, źle
przygotowany i w nadmiernych ilościach może prowadzić do nadmiernych kilogramów. Dlatego też
warto sięgać po zdrową żywność, na przykład makarony bezglutenowe, takie jak makaron
kukurydziano-ryżowy, ryżowy, bambusowy, owsiany i wiele innych. Jego wielkim atutem jest to, że smakuje, jak ich zwykły odpowiednik, wyrabiany z czystej pszenicy durum. Jeśli go prawidłowo ugotujecie, nie poczujecie w smaku różnicy. Ponadto jest on bardziej energetyczny, aniżeli jego odpowiednik. Jedząc go, szybciej będziecie syci. Kształty makaronów bezglutenowych dostępne w lasuchowo.pl są rozmaite tak jak i ich kolory i forma. Dobry Makaron bezglutenowy rodzinnej Włoskiej firmy Pasta Natura, cechuje się czystym składem, bez chemii oraz dodatków. Pasta Natura to producent makaronu najwyższej jakości. W naszym sklepie internetowym makarony bezglutenowe znajdziecie tylko i wyłącznie tego producenta. Sami na co dzień gościmy je na swoich talerzach. Potrawa bezglutenowa i wybór makaronu do niej zależy tylko od Twoich pomysłów na ulubioną bezglutenową paste. Włosi wiedzą co dobre.
Tajemnice, które skrywają bezglutenowe makarony
Przyjęło się, że makarony bezglutenowe powinny jeść osoby, które mają nietolerancję glutenu lub
celiakię. To prawda. Są to najczęstsze przyczyny stosowania żywności bezglutenowej. Podobnie jest w
przypadku osób z alergią na białko mleka krowiego, które często sięgają po jedzenie vege. Jak więc tak
naprawdę jest z tym glutenem? Jakie są objawy jego nietolerancji? Czy osoby zdrowe mogą sięgać po
żywność bezglutenową?
Otóż osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią muszą zrezygnować z jego zjadania. Inaczej będą miały
spore problemy gastryczne i nie tylko. Najczęstsze objawy nietolerancji glutenu to wzdęcia, uczucie
pełności w żołądku, biegunki, ale też i zaparcia, ospałość, zmęczenie, zniechęcenie, zmiany skórne, jak
również utrata masy ciała.
Jeśli jesteście osobami zdrowymi i zjadacie posiłki z pszenicą durum, pamiętajcie, że nie musicie w
każdym posiłku stosować glutenu. Wystarczy, jak zjecie rano kanapkę z pełnoziarnistego chleba. Na
obiad można wówczas sięgnąć po jeden z makaronów bezglutenowych, dostępnych w naszym sklepie
lasuchowo.pl. Dlaczego warto? Ponieważ mają prosty skład. Możecie więc być pewni, że nie ma w nich
żadnych sztucznych konserwantów, barwników, czy polepszaczy smakowych. Przykładowy skład
makaronów bezglutenowych, dostępnych w łasuchowie, to:
- bezglutenowy makaron kukurydziano-ryżowy – 70% mąka kukurydziana, 30% mąka ryżowa
- bezglutenowy makaron kukurydziano-ryżowy z błonnikiem bambusowym -100% mąki z liści
bambusa BIO - bezglutenowy makaron z mąki roślin strączkowych – mąka z soczewicy 25%, mąka z ciecierzycy
25%, mąka z groszku 25%, mąka z fasoli 25% - bezglutenowy makaron z pełnoziarniste mąki ryżowej – 100% pełnoziarnistego ryżu
- bezglutenowy makaron z czerwonej soczewicy – 100% mąki z czerwonej soczewicy
- bezglutenowy makaron z zielonego groszku – 100% mąki z zielonego groszku.
- ekologiczne makarony bezglutenowe owsiane
To tylko przykłady naszych propozycji dla Was. Jak sami widzicie, skład makaronów bezglutenowych
jest bardzo przejrzysty i czysty. Aż dziw bierze, że ich smak tak bardzo zachwyca. Smak makaronu można swobodnie porównać do makaronów które pamiętamy zanim otrzymaliśmy diagnozę celiakii.
Czy istnieją makarony bezglutenowe dla dzieci?
Makarony bez glutenu dla dzieci mają taki sam skład jak te dla dorosłych. Są wyprodukowane z najwyższą starannością. W składzie nie znajdziecie glutenu.
Zachęcamy Was do wprowadzania dzieciom bezglutenowego makaronu z roślin
strączkowych, bezglutenowego makaronu z czerwonej soczewicy, z dodatkiem buraka, szpinaku oraz
innych dostępnych w lasuchowo.pl. Wasze dzieci będą zachwycone kolorowym obiadkiem, a Wy tym, że
podajecie im zdrowie na talerzu.
Starsze dzieci z pewnością docenią makarony bezglutenowe o różnorodnych kształtach. Który ze
szkrabów nie lubi się bowiem bawić jedzeniem i układać z jedzenia zoo, domków, autek oraz innych
obrazów, jakie tylko podpowie mu wyobraźnia? Posiadamy między innymi makarony bezglutenowe dla
dzieci w kształcie zwierzątek, makarony bezglutenowe fusilli, makarony bezglutenowe gwiazdki, penne oraz wiele innych. Sprawdźcie sami i wybierzcie te, które najbardziej spodobają się Waszym Łasuchom. Hitem wśród naszych dzieci, a także ich kolegów i koleżanek stał się włoski makaron bezglutenowy ryżowo-gryczany z amarantusem i teff. Po pierwsze ze względu na ich formę zwierzątek, po drugie posiada on delikatny smak. Idealnie smakuje podany z sosem pomidorowym. Rodzice
szczególnie zaś cenią sobie go za bogate źródło witamin oraz dużą ilość błonnika.
Makaron bez glutenu – prosty sposób, aby podać rodzinie zdrowie na talerzu
Jak już wspomnieliśmy, nasze makarony bezglutenowe mają prosty skład i nie posiadają sztucznych
konserwantów. Buraczane, ze szpinakiem, czy z soczewicą możecie potraktować jako jedną z pięciu
porcji dziennych warzyw i owoców. Ponadto bądźcie pewni, że podajecie swoim rodzinom zdrową
żywność. Soczewica, która jest składnikiem naszych bezglutenowych makaronów, posiada bardzo duże
ilości błonnika, żelaza i kwasu foliowego. Ponadto jest idealnym źródłem białka. Buraki natomiast
zawierają bardzo dużo witaminy B1, czyli tiaminy, której nie można pomijać w codziennych posiłkach.
Ma ona wpływ na pracę Waszego serca oraz radzenie sobie ze stresem. Od niej zależy także, czy Wasz
organizm poradzi sobie z infekcją wirusową. Szpinak, choć nie zawiera tak dużo żelaza, jak to głosiła
jedna ze słynnych bajek rysunkowych, to jest bombą witaminową. Znajdziecie w nim witaminy A
(odpowiada za wzrok), C (wpływa na odporność i dba o układ moczowy), E (wspomaga starania o
dziecko), K (ma wpływ na krzepnięcie krwi).
W lasuchowo.pl mamy również bezglutenowy makaron z mąki z liści z bambusa, a także makaron bez
glutenu z trufli. Chcemy w szczególności Wam je polecić. Truflowy cenimy za jego przeciwutleniacze,
wpływające na urodę i opóźniające proces starzenia, jak również dodatkową dawkę potasu, magnezu i
wapnia, które nie tylko wzmacniają kości i zęby, ale również pomagają radzić sobie w sytuacjach
stresowych. Makarony bezglutenowe z liści bambusa warto natomiast podać na obiad przy pierwszych
objawach przeziębienia, gdyż działają przeciwzapalnie. Spożywane regularnie zadbają o Waszą wątrobę.
Jak zrobić makaron bezglutenowy- przepisy na makarony bezglutenowe?
Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić makaron bezglutenowy, to wystarczy ugotować go według własnych
upodobań, tak jak lubicie najbardziej. Dodatkowo każdy, kto zamawia w lasuchowo.pl nasze produkty,
dostaje od nas specjalny dodatek, w którym zawarte są szczegółowe instrukcje.
Włosi stosują makarony bez glutenu do rosołu, spaghetti, z sosami, jako dodatek do warzyw i mięs.
Nadziewają farszami mięsnymi, warzywnymi i serem. Możecie go też zaserwować, tak jak jedzą go
najczęściej mieszkańcy słonecznej Italii, czyli zakrapiany świeżą i dobrej jakości oliwą z oliwek. Idealnie
też nadają się do wszelkiego rodzaju zapiekanek.
W naszym sklepie lasuchowo.pl znajdziecie szeroką gamę, różnorodnych makaronów bezglutenowych, o
rozmaitych i mozaikowych kształtach. Dzięki temu możecie stworzyć nie tylko smaczne danie, ale także
eleganckie. Takie, które warto zaserwować na przyjęciu organizowanym zarówno dla rodziny, jak i
przyjaciół. Podajcie wówczas na stół, jako danie główne makarony bez glutenu fusilli z sosem
carbonara lub makarony z ciecierzycy penne z polędwicą i grzybami. Natomiast bezglutenowy
makaron paccheri wypełnijcie szpinakiem z serem i zaprezentujcie go jako przystawkę. Ugotowanym,
kolorowym makaronem kukurydzianym margharite możecie posypać zaś sałatę z pomidorami. Będzie
wówczas pięknie ją dekorował. Makarony dla osób na diecie bezglutenowej firmy Pasta Natura są najlepszymi jakie do tej pory jedliśmy. Dlatego nie znajdziecie u nas innych makaronów.