🍰 Sernik Mascarpone Bezglutenowy to pyszne i delikatne ciasto dla każdego małego i dużego Łasucha.
Skradł nasze serca w całości, a raczej brzuszki 😀 Idealny jako deser ale też jako mała przekąska do kawki.
U nas będzie jutro na śniadanie 😉 Dzięki ciasteczkom góra i dół są przepysznie kruche.
Nasz przepis nasernik bezglutenowy jest cudowny w swojej prostocie.
Myślę, że uda się każdemu 🙂
Spód naszego sernika:
Ciastka bezglutenowe kukurydziane Naturotti 100g
Łasuchowo Bezglutenowy sklep ♥ Bezglutenowe ciastka z mąką kukurydzianą, Włoskiej firmy Naturotti, 250g (lasuchowo.pl)
masło w tem pokojowej 40g
Posypka:
Rozgniecione ciastka Naturotti kukurydziane około 50g
Masa sernikowa:
Serek Mascarpone 500g
Pudding waniliowy Kavoviny 1 opak.
Łasuchowo Bezglutenowy sklep ♥ Bezglutenowy pudding – budyń waniliowy, Kavoviny, 40g (lasuchowo.pl)
1 jajko
1/3 szklanki napoju owsianego
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Bezglutenowy spód do ciasta:
Rozgrzewamy piekarnik góra/dół do 160C.
Nasze bezglutenowe ciastka kukurydziane rozgniatamy i oddzielamy 100g, do których dodajemy ciepłe masełko. Dokładnie mieszamy. Masą z ciastek wypełniamy spód blaszki. (nasza ma około 20 cm)
Resztę pokruszonych ciastek odkładamy, aby posypać nimi nasz serniczek.
Masa mascarpone bezglutenowa:
Do miski dodajemy serek mascarpone, jajko, budyń bez cukru, cukier, sok z cytryny. Mieszamy na delikatnych obrotach. Po chwili dodajemy nasz napój owsiany (zamiast napoju owsianego możemy dodać mleko) ponownie mieszamy na delikatnych obrotach na gładką masę. Gdy masa jest już gładka wylewamy ją delikatnie na nasz spód. Całość delikatnie posypujemy resztą ciastek, staramy się to zrobić dość równomiernie.
Gdy piekarnik jest już nagrzany wkładamy nasz sernik na środkową część piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 25 minut.
Pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego 🍰