Wprowadzamy cykl bezglutenowych przepisów 😋
Co środę na blogu będą pojawiać się nasze ulubione przepisy.
Ostatnio mały Łasuch zażyczył sobie Żurek.
Nie wiedziałam, że aktualnie zdobycie bezglutenowego Żurku graniczy z cudem.
Słyszałam w sklepach nawet ”ale to teraz nie pora na żurek”
SERIO? 🤨 A to musi być jakaś specjalna pora? hmm…
Tak wiem… oczywiście można go zrobić samemu, ale jak się jest w wiecznym niedoczasie nie jest łatwo 😉
Ale udało się! Zdobyliśmy go!
Przepis:
Drobno posiekaną cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju, wrzucamy do garnka
w którym będziemy gotować nasz bezglutenowy żurek.
Następnie na tej samej patelni podsmażamy 150 g boczku wędzonego i 150 g białej kiełbaski.
Ostatnio odkryliśmy firmę Dolina Dobra. (Mają pyszne bezglutenowe parówki, kiełbaski, szynkę)
Wszystko dodajemy do garnka.
Dolewamy 730 g wody, lub jeśli macie to polecam rosół.
Jeśli nie macie rosołu można dodać bezglutenową kostkę rosołową. ZDROWĄ 😉
Po 20 minutach gotowania na małym ogniu dolewamy żurek.
My uwielbiamy te:
Łasuchowo Bezglutenowy sklep ♥ Bezglutenowy żurek gryczany razowy BIO, Kowalewski 320ml (lasuchowo.pl)
Łasuchowo Bezglutenowy sklep ♥ Bezglutenowy żurek jaglany BIO, Kowalewski 320ml (lasuchowo.pl)
Ziemniaczki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do naszej zupy.
Do zupy dorzucamy również 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1/2 lub całą łyżeczkę soli, 2 łyżeczki majeranku.
Gotujemy aż ziemniaczki będą miały odpowiednią dla Was twardość.
Żurek można zjeść z jajkiem.
Smacznego 😉