fbpx
Darmowa dostawa już od 189zł!
Sprawdź nasze social media!

Bezglutenowy krupnik z kaszy jaglanej BIO

Pyszna, zdrowa i bardzo pożywna zupa. Niestety osoby na diecie bezglutenowej nie mogą jeść krupniku z kaszą jęczmienną, ponieważ zawiera gluten. Po przejściu na dietę bezglutenu, zrobiliśmy krupnik z kaszą jaglaną. 
Wyszedł przepyszny!  Na szczęście nie musimy się zastanawiać, czy możemy jeść krupnik na diecie bezglutenowej. 🙂

Kasza jaglana bezglutenowa idealnie nadaje się na bezglutenowy krupnik.
Krupnik jest delikatny i pyszny. Kasza jaglana BIO bezglutenowa, którą używamy dostępna jest w naszym sklepie bezglutenowym. 
Łasuchowo > Kasza jaglana bezglutenowa BIO, bez konserwantów, Pięć Przemian, 900g (lasuchowo.pl)

Marchewkę (120g), seler (60g), pietruszkę (40g), ziemniaki (200g)  kroimy w kostkę lub plasterki i zostawiamy na później. Kroimy tak jak lubimy. 🙂 

Cebulę, czosnek, por rozdrabniamy bardzo drobno. Można też zmiksować. Dodajemy 100g drobno pokrojonego bezglutenowego boczku, jedną drobno pokrojoną pierś z kurczaka, masło i dusimy. 
Dodajemy wcześniej pokrojone warzywa, około 800g wody, 150 g kaszy jaglanej bezglutenowej, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe. Gotujemy około 20 minut, tak aby warzywa były ugotowane. Uważaj aby nie przegotować warzyw. 

Na koniec gotowania naszego bezglutenowego krupniku dodajemy 50g śmietany, sól (około półtorej łyżeczki), pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. 

Smacznego 🙂 

P.s. jeśli krupnik jest za gęsty możemy dodać wodę. 🙂 

Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go w mediach społecznościowych!