Pyszna, zdrowa i bardzo pożywna zupa. Niestety osoby na diecie bezglutenowej nie mogą jeść krupniku z kaszą jęczmienną, ponieważ zawiera gluten. Po przejściu na dietę bezglutenu, zrobiliśmy krupnik z kaszą jaglaną.
Wyszedł przepyszny! Na szczęście nie musimy się zastanawiać, czy możemy jeść krupnik na diecie bezglutenowej. 🙂
Kasza jaglana bezglutenowa idealnie nadaje się na bezglutenowy krupnik.
Krupnik jest delikatny i pyszny. Kasza jaglana BIO bezglutenowa, którą używamy dostępna jest w naszym sklepie bezglutenowym.
Łasuchowo > Kasza jaglana bezglutenowa BIO, bez konserwantów, Pięć Przemian, 900g (lasuchowo.pl)
Marchewkę (120g), seler (60g), pietruszkę (40g), ziemniaki (200g) kroimy w kostkę lub plasterki i zostawiamy na później. Kroimy tak jak lubimy. 🙂
Cebulę, czosnek, por rozdrabniamy bardzo drobno. Można też zmiksować. Dodajemy 100g drobno pokrojonego bezglutenowego boczku, jedną drobno pokrojoną pierś z kurczaka, masło i dusimy.
Dodajemy wcześniej pokrojone warzywa, około 800g wody, 150 g kaszy jaglanej bezglutenowej, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe. Gotujemy około 20 minut, tak aby warzywa były ugotowane. Uważaj aby nie przegotować warzyw.
Na koniec gotowania naszego bezglutenowego krupniku dodajemy 50g śmietany, sól (około półtorej łyżeczki), pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego 🙂
P.s. jeśli krupnik jest za gęsty możemy dodać wodę. 🙂