fbpx
Darmowa dostawa już od 189zł!
Sprawdź nasze social media!

Bezglutenowe gofry

Ze smakiem gofrów, każdy z nas ma inne wspomnienia.  ☺️
U nas wspomnienia z goframi to spacery, morze i wakacje. 🌞
Z czekoladą… z owocami… czy z bitą śmietaną… czasem nawet wytrawne. 

Od momentu zdiagnozowanej celiakii, nie udało nam się znaleźć na mieście bezglutenowych, bezpiecznych gofrów. 
Podjęliśmy wyzwanie, aby dopracować przepis do perfekcji na pyszne i chrupiące gofry bezglutenowe. Gofry są idealne jako przekąska, jako śniadanie bezglutenowe czy kolacja bez glutenu. W swoich przepisach bezglutenowych mamy kilka wariantów na przygotowanie ulubionych gofrów bez glutenu

Czy nam się udało? Oczywiście, że tak! 
Gofry robimy z mąką bezglutenową, którą już niedługo będziecie mogli kupić w naszym sklepie. Nasza mąka bezglutenowa to Włoski produkt, który importujemy z Włoch specjalnie dla Was. 

Nasze gofry są złociste i baaaardzo chrupiące. Wręcz podobno nawet lepsze niż te ”normalne” 
Co najważniejsze osoby na diecie bezglutenu mogą je bezpiecznie jeść w każdych ilościach. 
Dla nas dieta bezglutenowa kojarzy się już ze zdrowiem, nie z przymusem. 🙂 

Zaczynamy przygotowanie gofrów od włączenia gofrownicy. Gofrownica musi być bardzo dobrze rozgrzana aby nasze bezglutenowe gofry miały odpowiednią temperaturę. Gdy gofrownica się rozgrzewa przystępujemy do przygotowania naszego bezglutenowego ciasta

Co będzie nam potrzebne: 
3 jajka
350g mleka bez laktozy
25g wody gazowanej
250g mąki DOLCI
70g oleju rzepakowego
15g cukru
1 łyżeczka cukru cynamonowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odkładamy na bok.
Do osobnej miski dodajemy żółtka, mleko, wodę, mąkę, olej, cukier, cukier cynamonowy, proszek do pieczenie i sól. 
Ciasto bezglutenowe na gofry miksujemy na gładką masę. Do naszej masy bezglutenu dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Nie mieszamy mikserem! 

Gdy nasze ciasto bezglutenowe jest gotowe a gofrownica rozgrzana, przystępujemy do pieczenia naszych bezglutenowych gofrów

Nalewamy ciasto na płasko. Pamiętajcie, że gofry nam urosnął! Pieczemy około 5-7 minut. Nie otwierajcie gofrownicy zbyt wcześnie. 

Bezglutenowe gofry podajemy z naszymi ulubionymi dodatkami 😋

Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go w mediach społecznościowych!