Czerwona soczewica, my lubimy i bardzo polecamy produkty z nią!
Nasze bezglutenowe produkty z czerwoną soczewicą:
Soczewica to produkt niskokaloryczny. Bogata w witaminy z grupy B i K czyli B1, B2, PP, B5, B6 oraz B9. Minerały takie jak magnez, żelazo, cynk, potas, mangan i miedź. Zalecana osobom z nadciśnieniem, chorobami serca oraz kobietom w ciąży. Soczewica czerwona charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu jest odpowiednia dla diabetyków.
Soczewica czerwona to produkt lekkostrawny, niskokaloryczny, a jednocześnie bardzo pożywnym, gdyż dostarcza organizmowi doskonałej jakości białka. Powinna na stałe być wpisana w menu wegan i wegetarian. Zawarte w soczewicy czerwonej składniki mineralne, witaminy i błonnik oddziałują pozytywnie na nasz organizm. Regularne spożywanie czerwonej soczewicy pozwala obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, obniżyć ciśnienie, a także poprawić perystaltykę jelit. Dzięki temu że czerwona soczewica jest bardzo pożywna, redukuje podjadanie w ciągu dnia. Produkty z soczewicą są szczególnie polecane osobom z cukrzycą, nadwagą, anemią, w ciąży oraz na specjalnych dietach. M.in. bezglutenowej.